maanantai 2. helmikuuta 2015

Suunnittelua ja piirtämistä - haastavaa tietokonetyötäElisa, Karoliina ja Susanna opiskelevat suunnitteluassistenttikoulutuksessa rakennussuunnittelupuolella. Heidän mielestään alan opintoja on vähän vaikea selittää, mutta koulutuksessa opetellaan lukemaan rakennuspiirustuksia ja niihin liittyviä merkintöjä ja mittoja. Opetellaan myös itse piirtämään tietokoneohjelmilla (autocad ja archicad) ja sovelletaan tietoa työelämän eri tilanteissa.

Susanna, Karoliina ja Elisa
Käytännön esimerkki on, että koulussa saadaan talon pohjapiirustus, jota muokataan. Muokkaaminen vaatii sen, että ymmärtää ja osaa rakentamiseen liittyviä asioita. Esim. tyttöjen mielestä on tärkeää osata rakenteiden merkitys, mitä on seinien sisällä ja minkä takia eri materiaaleja käytetään.


Alaan liittyvät suuret tulosteet, joita myös opetellaan tekemään. On oma juttunsa oppia tekemään tulostus oikein, siten että kuva asettuu paperille oikein. Tämä on tärkeää, koska paperit arkistoidaan ja talletetaan ja niitä pitää olla helppo käsitellä. Kuva pitää myös olla oikein luettavissa.Tilasuunnittelussa opetellaan sijoittamaan huoneiden rakenteita ja huonekaluja toimivasti ja tilan vaatimalla tavalla. Esim. kun suunnitellaan perheelle talo, pitää ottaa huomioon perhe ja se, että talo sopii perheen tarpeisiin. Tavoitteena on toimivuus ja valoisuus siten, että tilassa mahtuu toimimaan. Esim. keittiösuunnittelussa pitää huomioida toimintakolmio eli miten jääkaappi, hella ja pesuallas tulee sijoittaa.

Tytöt uskovat, että koska aina rakennetaan, niin töitä alalla on. Suunnitteluassistentit työskentelevät esim. insinööritoimistot, suunnittelutoimistot, tekniset virastot.


Susanna haki koulutukseen, koska näki alan mahdollisuudet tulevaisuuden kannalta. Hän aikoo hakea jatko-opintoihin rakentamisen alalle esim. rakennusarkkitehtuuri- tai rakennusinsinöörikoulutukseen.

Elisa sanoi, että ei oikein tiennyt, mihin haki, mutta ei kadu, että tuli aloittaneeksi opinnot. Tämä koulutus on ollut ainoa, joka on lopulta kiinnostanut niin paljon, että hän on jaksanut panostaa tähän ja jonka koulutuksen on käynyt loppuun. Hän aikoo hakea töitä ja miettii jatko-opintoja ehkä myöhemmin.

Karoliina aikoo hakea tulevaisuudessa alan töitä. Myös häntä miettii jatko-opintoja, mutta myös koulutus työn ohessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti