tiistai 18. marraskuuta 2014

Rekan rattiin



Riikka Tocklin ja Tuulia Kivimäki ovat kolmannen vuoden logistiikan opiskelijoita, jotka valmistuvat keväällä yhdistelmäajoneuvokuljettajiksi.


Riikka ja Tuulia
Riikka haki logistiikan tutkintoon siksi, että koko suku on autonkuljettajia. Hän on ollut koko pienen ikänsä isän kanssa ajamassa. Riikka mietti muitakin vaihtoehtoja, mutta kuljetusala tuntui kuitenkin oikealta. Koulutuksen loppuvaiheessa Riikka on edelleen sitä mieltä, että ala on oikea.

Tuulia haki siksi, että kuljetusala kiinnosti ja hän on pienestä pitäen halunnut ajaa. Tuulialla ei ollut muita koulutusvaihtoehtoja vaan hän halusi logistiikkaan ja on ollut siihen tyytyväinen.

Kuljetusalan ammattilainen kuljettaa ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen ja palvelee asiakkaita. Työpaikat ovat kuljetusfirmoissa tai esim. alan yrittäjänä.

Riikan ja Tuulian mielestä parasta koulutuksessa on ollut juuri ajaminen. Koulutuksessa pääsee ajamaan jo ykkösvuonna henkilöautolla ja kuorma-autolla suljetulla harjoitusradalla. Ajolupakoulutus aloitettiin jo ensimmäisenä lukuvuotena ja koko koulutuksen aikana on käyty paljon ajamiseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Opintojen loppuvaiheessa on ollut myös kaivinkoneella ajamista, joka liittyy maanrakennusalan kuljetustöihin.  

Autonkuljettajan pitää hallita ajamisen lisäksi myös tavallisimpia huoltotöitä, joten autojen huolto kuuluu osana koulutukseen, vaikka pääpaino onkin ajoneuvojen käsittelyssä ja kuljettamisessa. Lisäksi käydään varastointiin ja kuorman käsittelyyn liittyviä asioita.

Tässä vaiheessa koulutusta ns. normipäivä aloitetaan tehtävien jaolla, jossa opiskelijoille jaetaan tehtävät sen mukaan, mitä kuljetuksia (esim. roskisten kuljetuksia, muuttokuljetuksia) on tai onko ajotunteja, mitä ajoa milloinkin.

Riikka ja Tuulia eivät ole kokeneet olevansa mitenkään erilaisia, vaikka ovatkin tyttöjä miehisellä koulutusalalla. Heitä on kohdeltu samalla tavalla eivätkä ole he ole saaneet etuoikeuksia tai päässeet helpommalla vaikka ovatkin tyttöjä. Työssä on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja toisaalta on sopeuduttava yksin työskentelyyn.

Koulutukseen kannattaa hakea, jos ala kiinnostaa. Ammatissa vaaditaan täsmällisyyttä ja tarkkuutta, joten ne ovat hyviä hakijan ominaisuuksia. Muuten koulussa oppii niin paljon, että ennakkotaitoja ei tyttöjen mukaan oikeastaan tarvitse. Alalle on pääsykokeet, joissa oli matikkaa ja äikkää sekä haastattelu. Laskut ovat samantyyppisiä kuin mitä on yläkoulussa ollut, joten jos ne osaa, niin pärjää. Ja tärkeintähän on kiinnostus alaa kohtaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti