keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Taide ja luova ilmaisu opintojakso Reborn -nukke

Ammatilliseen perustutkintoon sisältyy 35 osaamispistettä yhteisiä tutkinnon osia, joista taide ja luova ilmaisu opintojakso on 1 osp:n laajuinen. Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija osaa:
  • tunnistaa kulttuurien ja taiteen merkityksen hyvinvoinnille
  • ilmaista itseään taiteen ja luovan ilmaisun keinoin
  • ilmaista itseään luovasti kirjoittamalla ja hyödyntää kuvitteellisia tekstejä. Opiskelijamme Merja Keyriläinen osoitti tämän opintojakson osaamisen harrastuksestaan Reborn-nuken teosta. 
Reborn-nukke on todellista vauvaa realistisesti jäljittelevä nukke, joka valmistetaan teollisesti valmistetusta nukkeaihiosta. Aihiot tilataan Saksasta, Iso-Britanniasta tai USA:sta. Reborn-nuket eivät ole lasten leikkejä varten vaan esim. neuvoloihin, oppilaitoksiin, dementiapotilaille, elokuviin ja vauvan vaatemalleiksi. Osa aikuisista myös kerää näitä nukkeja. 
Merja kertoo, että Reborn-nukkien valmistaminen on aikaa vievää, mutta erittäin antoisaa puuhaa, jossa näkyy oman käden jälki. Nukkeihin käytetään omia Real Effect -värejä, joilla saa aikaan luonnollisen ihonsävyn. Värikerroksia saattaa tulla yhteen nukkeen jopa kymmeniä. Hiukset istutetaan yksi tai kaksi kerrallaan, samoin silmäripset. Hiusten istutus on nuken teon aikaa vievin vaihe.
Silmät ovat Lauchae -kristillia

Real Effect värejä

Merja muistelee saaneensa alkukipinän nuken tekoon televisio-ohjelmasta, jonka jälkeen hän vuonna 2010 osallistui nukentekokurssille. Tämän kurssin jälkeen hän on opiskellut itsenäisesti lisää hyödyntäen internetin verkostoja.  Hänestä on ihanaa nähdä, että jokaisesta nukesta tulee omanlaisensa eikä kahta samanlaista pysty tekemään, vaikka kuinka haluaisi. Yksi Merjan tekemistä vauvoista on nähtävillä Salon seudun ammattiopistossa.
                                                                                                                         
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti